donderdag 23 november 2023

Succes?

De PVV heeft woensdag 22 november jl. een grote winst behaald. Naar schatting 37 zetels (van de 150) voor de partij van lijsttrekker Geert Wilders. 

Is dat succes? Mwoah ... 

Wat levert het op? 

1. Verwachting bij de kiezers die op de PVV hebben gestemd dat zij voor grote verandering gaan zorgen 

2. Achterdocht, vanwege een meer diplomatieke manier van communiceren, of de PVV zich niet opstelt als een wolf in schaapskleren 

3. Waarschijnlijk geen rol in een coalitie omdat te veel andere partijen niet willen samenwerken met de PVV c.q. hiertoe wel bereid waren, maar niet nu de PVV de grootste partij is 

4. Nieuwe verkiezingen omdat de PVV dusdanig veel zetels heeft gewonnen dat er door partijen die met elkaar zouden willen én kunnen samenwerken geen meerderheid behaald kan worden met een maximum van 4 partijen 

5. Beduidend minder zetels voor de PVV bij een volgende verkiezing omdat een deel van de kiezers beseft dat een stem op de PVV een verloren stem is (want de andere partijen doen aan kiezersbedrog) en een ander deel zal denken dat de PVV zich te hard heeft opgesteld bij de onderhandelingen om na een gematigde toon in de campagne niet volledig als soft te worden gezien. 

Welke coalitie zou er nu eigenlijk moeten komen? PVV + NSC + BBB + VVD + SP

Waarom? Eerst genoemde 3 hebben gewonnen, dat verdient wel een beloning. Groen (s)Links / PvdA heeft ook gewonnen maar hun programma sluit te weinig aan bij de zojuist genoemde partijen.

Het programma van de SP vertoont overeenkomsten maar ook grote verschillen. Zij zouden toch een plek in het kabinet kunnen krijgen omdat ze minder zetels hebben behaald, en daarom (net als BBB) toch minder als concurrent worden gezien. Ze zullen, tenminste dat is mijn verwachting, conform het resultaat ook minder een rol van betekenis spelen dan PVV, NSC en VVD.

In hoeverre kunnen PVV én NSC overigens voldoende mensen leveren die voldoende kwaliteit bezitten? 

Daarover ben ik nogal sceptisch. Nederland heeft een groot probleem. Traditionele partijen luisteren niet naar het volk. Nieuwe partijen zijn eigenlijk oppositiepartijen. Ze kunnen leuk roeptoeteren maar hun woorden omzetten in goede daden zie ik ze niet voor elkaar krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten